برای تحقق شعار "تئاتر برای همه" تلاش میکنیم

چهارمین جشن "اردیبهشت تئاتر ایران" شامگاه شنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۰ در سالن اجتماعات سیروس صابر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز به پایان رسید.
به گزارش خبرنگار سایت ایران تئاتر، این مراسم با حضور هنرمندان تئاتر و مدیران ارشد فرهنگی کشور و اصحاب رسانه برگزار شد و در این جشن هنرمندان پیشکسوت تئاتر همچون مرتضی احمدی، محمود عزیزی، داود رشیدی، هادی مرزبان، بهرام شاه محمدلو و پری صابری و هنرمندانی چون عبدالحی شماسی، محسن حسینی، مسعود دلخواه، محمد ساربان، و مریم معترف حضور داشتند.
در این مراسم از برترینهای حوزه تئاتر و فعالان عرصه تولید، تهیه و نشر خبر در خبرگزاریها، سایتها، رسانه ملی و انتشارات فعال تقدیر شد.
در اختتامیه چهارمین جشن اردیبهشت تئاتر ایران، حسین مسافرآستانه، رئیس مرکز هنرهای نمایشی، با اشاره به اینکه برخی می¬گویند شما به محتوا توجه دارید و از ساختار غفلت می¬کنید، گفت:« من این گفته را توهین به هنرمندان تئاتر تلقی می¬کنم، چون آنان گاهی در توجه به سنت و آیین نمایش¬های ایرانی و گاهی در ارجاع به شیوه¬های نمایشی مرسوم در جهان و گاهی از تلفیق این دو آثار خود را سر و سامان می¬دهند. بنابراین سیاستهای مرکز هنرهای نمایشی ساختارگریز نیست و تئاتر ما صرف محتوا نیست. بلکه تئاتر ما زنده و پویاست که این مهم از به هم پیوستگی ساختار و محتوای چنین تئاتری ممکن خواهد شد.»
وی تاثیرگذاری هنر والا و شرافتمند را در زیر ساخت فرهنگی دانست و افزود:« ما به دنبال ارائه اندیشه از طریق تئاتر هستیم تا بتوانیم بر اجتماع تاثیرگذار باشیم. به همین منظور نمی¬خواهیم فقط بر قشر به خصوصی متمرکز شویم و روی این قشر خاص مانور بدهیم. بنای ما این است که علاوه بر حمایت از این قشر خاص، تئاتر را به عموم اقشار اجتماعی ارائه کنیم. دوست داریم که تئاتر به میان مردم برود تا نیازهای آنان را برآورده کند.»
مسافرآستانه در ادامه بر این نکته تاکید کرد که برای تحقق شعار «تئاتر برای همه» به دنبال ایجاد فضاهایی برای تمامی گونه¬های تئاتر هستیم، و در این¬ خصوص بر ایجاد و راه¬اندازی 15 دفتر در مرکز هنرهای نمایشی از جمله دفتر تئاتر خیابانی، نمایش عروسکی، و حتا تئاتر مدرسه که مسوولان آموزش و پرورش از اهمیت آن کاملا چشم پوشیده¬اند، تأکید داریم.
سپس "حمید شاه¬آبادی"، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز اردیبهشت تئاتر را فرصت مغتنمی دانست که در آن نیم¬نگاهی به چهره¬های پیشکسوت، و تلاشگران این عرصه می¬شود که مشتاقانه در حال خدمت کردن هستند.
وی با یادآوری کرد: «جشن اردیبهشت تئاتر فرصتی است که در آن از چهره¬هایی قدردانی خواهد شد که در طول یکسال گذشته با وجود تمام فراز و نشیب¬ها صحنه تئاتر را حفظ کرده¬اند و برای تئاتر کشور افتخار آفریدهاند.»
شاه¬آبادی هنرهای نمایشی را به لحاظ نیازهای فرهنگی کشور جزء مولفه¬های پیشرفت فرهنگی دانست و گفت:« باید در زمینه فعال شدن تئاتر و دستیابی به آن تلاش¬های ویژه¬ای شود و شرط لازم برای این منظور تغذیه معنوی تئاتر از عشق و علاقه¬ مردم است.»
وی در ادامه متذکر شد که هم¬اکنون در نقطه¬ای ایستاده¬ایم که باید حرفی نو و اقدامی نو در حوزه تئاتر بنیان نهاده شود، و افزود: «بزرگان تئاتر تلاش می¬کنند تئاتر پویاتر و فعال¬تر عرض اندام کند و بر مشکلات این هنر فاخر با اجرای تئاتر در شرایط بسیار سخت و مشقت¬زا غلبه کرده¬اند. آنان با وجود مشکلات همچنان اصرار دارند که این حوزه فعال باشد و می¬دانند برای رسیدن به اهداف عالی راه طولانی مانده است.»
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی الگوی ایرانی-اسلامی را امری بدیهی در تئاتر دانست که با حاکمیت، عقلانیت و خردورزی بتوانیم به رشد و بالندگی فرهنگی برسیم.
او تئاتر را صیقلی¬ترین آینه دانست که فرهنگ اجتماع را بر همگان نمایان میکند و در نهایت مسایل روز و اصلی اجتماع را ارائه خواهد کرد و تأکید کرد در طول یکسال گذشته، تلاش زیادی شده تا زیر ساخت¬ها بازنگری شود و آسیب¬شناسی صورت گیرد.
شاه¬آبادی در ادامه اشاره کرد که جشنواره¬ها به نحو خوب و ایده¬آل برگزار شده¬اند و بر کلیدی¬ترین مشکل تئاتر که همانا فقدان و ضعف در اجراهای عمومی است، انگشت گذاشته شده است.
وی در پایان گفت:« تئاتر برای بیان مکنونات قلبی هنرمندان است تا از این راه آسیب¬های اجتماعی موجود و دردهای جامعه را مطرح کنند. تئاتر برای بیان اعتقادات مردم بهترین ابزار است و این مهم در توجه و عنایت به اجراهای عمومی محقق خواهد شد تا همگان از آن بهره¬مند شوند.»
در این مراسم لوح تقدیر و تندیس چهارمین اردیبهشت تئاتر ایران به ندا آل طیب از خبرگزاری ایسنا، مسعود داودی سردبیر روزنامه بانی فیلم، امید بی¬نیاز مسوول تئاتر روزنامه ایران، فریبرز دارایی خبرنگار، محدثه نیّری برگزارکننده جشنواره¬های استانی از خراسان شمالی، حمیدرضا مدقق از شبکه خبر، سعید بشیری از برنامه "دور میز شب" شبکه 4، مهدی ساعی از رادیو ایران، حسن آزادی از رادیو فرهنگ، محمد فاطمی از کافه تئاتر، سید مهدی شجاعی مدیر مسوول نشر نیستان، غلامحسین دریانورد مدیر مسوول نشر دریانورد از استان بوشهر، رضا معطریان عکاس، مهدی نصیری منتقد از تهران، جواد اشکذری منتقد از مشهد، مصطفی محمودی برگزار کننده جلسات نقد در شهرستان¬ها، اهدا شد.
همچنین لوح تقدیر و تندیس جشن به محمود عالیشوندی مدیر کل استان یزد، قادر آشنا مدیرکل استان البرز، انوشیروان پیشداد معاون فرهنگی فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان، علیرضا بزرگوار شهردار منطقه 12 تهران، هادی مظفری مدیر هنری شهرداری مشهد، اصغر صالحی مدیر امور فرهنگی شرکت پایانه¬های نفتی خارک، دکتر حمیدرضا اردلان مدیر مبارک یونیما در ایران، فرزاد زیدی¬نژاد ریییس انجمن هنرهای نمایشی استان لرستان، علیرضا گلستانی به خاطر استقرار گروهها در استان مرکزی، محمدعلی صادق حسنی رییس انجمن هنرهای نمایشی استان گیلان، اتابک نادری مدیر تماشاخانه سنگلج، بابک تن کارشناس هنرهای نمایشی در فرهنگسرای بهمن، علی اصفر صباح کوهی به خاطر تلاش برای بیمه هنرمندان تئاتر آزاد، و قربان¬علی شیرازی همکار مرکز هنرهای نمایشی به خاطر خدمات شایسته، اهدا شد.
در پایان مراسم نیز لوح تقدیر و تندیس چهارمین جشن اردیبهشت تئاتر به کاوه مهدوی فعال تئاتر خیابانی از شوشتر، علی نوریان فعال تئاتر خیابانی از نظرآباد، رضا گشتاسب نمایشنامه¬نویس از یاسوج، حمیدپورآذری کارگردان تئاتر، فاتح بادپروا از کردستان، احمد سپاسدار نویسنده تاریخ تئاتر استان فارس، خانم آقا حسینی و ناصر حبیبیان مولف کتاب تماشاخانه¬های تهران، دکتر مسعود دلخواه برای برگزار دوره¬ میان مدت در گیلان، و سید عظیم موسوی پژوهشگر تعزیه اهدا شد.
در حاشیه:
- جشن اردیبهشت تئاتر ایران از 9 اردیبهشت ماه آغاز شد. این جشن هنری با هدف قدردانی از تلاش و هنرآفرینی فعالان و دست اندرکاران تئاتر کشور، در مراکز 31 استان کشور برگزار شده است.
- دکتر اردشیر صالح¬پور مجری مراسم بود که با تسلط و ارائه اطلاعات درباره روز جهانی تئاتر بر گرمای جشن افزود.
- روز جهانی تئاتر از سال 1340 و با اولین پیام جهانی توسط ژان کوکتو فرانسوی برگزار شده که به دلیل تقارن این روز با ایام نوروز در ایران این مناسبت در اردیبهشت ماه جشن گرفته می¬شود.
- هنرمندان کرجی هم لابلای مراسم چند مونولوگ را بازی کردند که از ایده مناسبی برخوردار بود.